COMPANYS


Aquest any 2016 recordem el 76è aniversari de l'afusellament del MH President Companys.



Al Ple del 24 d'octubre, els regidors del Partit Demòcrata, a l'hora dels Precs i Preguntes, vam exposar que a tots els representants dels grups nacionalistes catalans al consistori ens hauria de saber greu que, un any més no hàgim fet res per recordar el President Companys aquest 15 d'octubre, 76è aniversari del seu afusellament a dos quarts de set de la matinada, al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc. Tenia 58 anys. Va ser després d'un consell de guerra i judici sumaríssim, condemnat per endavant pel franquisme. Quan van dir "FOC!", Companys va cridar "PER CATALUNYA!".

Lluís Companys i Jover, seguint el periple de l'exili, va anar a raure a La Baule-les-Pins, un poble costaner de la Bretanya francesa, d'on no va voler marxar esperant el seu fill "Lluïset" Companys i Micó, de 29 anys, i que patia una greu malaltia mental. Allà va ser detingut per la policia alemanya d'ocupació de França que, per la connivència entre Hitler i Franco, el van lliurar a la policia espanyola. Va ser traslladat a Madrid i posteriorment al Castell de Montjuïc de Barcelona, on se'l va sotmetre a una paròdia de judici i fou condemnat a mort.

S'escau aquest "oblit" local en el moment que el Parlament de Catalunya, per iniciativa de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot ha engegat el procés d'aprovació d'una llei d'anul·lació dels judicis sumaríssims del franquisme, per retornar l'honor a les víctimes i reparació als seus familiars. Per tant, vam demanar al nostre Consistori que donés suport i difusió local a aquesta Proposta de Llei, que el M. H. President Puigdemont ha qualificat com a "acord "històric" que explica molt bé que, el que volem fer com a Estat Independent és allò que l'Estat espanyol no ha fet en aquests 40 anys de "democràcia"".


Seguint en aquesta línia de reivindicació de la memòria històrica, vam demanar al Consistori que es reobrís el tema de les fosses comunes seguint a la Generalitat en l'impuls del Programa d'Identificació Genètica de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Cal recordar que el Memorial Democràtic presenta un mapa web de les fosses comunes a Catalunya, i que n'hi consta una a Castellbisbal, confirmada, davant l'esplanada del cementiri.

Finalment vam tancar la nostra intervenció demanant al Govern Municipal que, en endavant, s'incorpori al calendari de commemoracions locals l'Homenatge al President Companys, cada 15 d'octubre, amb actes i la difusió corresponent.

Tancarem aquest article recordant-lo amb la seva mítica proclama:

"Tornarem a lluitar, tornarem a sofrir, tornarem a vèncer"





Comentaris